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INTERPRETATION OF REGULATION Z 

Simplification o f Procedures for Certain Credit Card Issuers

T o  A l l  M e m b e r  B a n k s , a n d  O th e r s  C o n c e r n e d ,  
in  th e  S e c o n d  F e d e r a l  R e s e r v e  D i s t r i c t :

The Board of Governors of the Federal Reserve System has issued an interpretation 
of its Regulation Z— Truth in Lending— to simplify procedures for credit-card issuers 
that bill customers in full on a transaction-by-transaction basis and impose no finance 
charges.

Following is the text of the Board of Governors’ press release in this matter:
The Board of Governors of the Federal Reserve System has approved an interpretation of 

Regulation Z (Truth in Lending) simplifying procedures for credit card issuers which bill cus­
tomers in full on a transaction-by-transaction basis and impose no finance charges.

Most credit cards extend open-end credit, such as the credit available with a bank credit 
card, or a department store card, and customers are billed, usually monthly, for their purchases. 
A debt balance may be left after the customer makes a payment. Certain credit card issuers, 
however, such as some automobile rental companies, require payment in full for each transaction, 
and send bills only when there has been a transaction. No finance charges are imposed.

The interpretation permits such credit card issuers to continue sending bills to their customers 
only when a transaction has occurred. The interpretation also requires such card issuers to conform 
only to provisions of Regulation Z that are clearly consistent with their type of billing.

Enclosed is a copy of the interpretation, which has been reprinted from the Federal 
Register of August 25, 1977. Questions thereon may be directed to our Consumer Affairs 
Division (Tel. No. 212-791-5919).

P a u l  A .  V o l c k e r ,
President.
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Board of Governors o f the Federal Reserve System 

TRUTH IN LENDING

IN TERPRETATION  OF REGULATION Z

Title 12— Banks and Banking
CHAPTER II—FEDERAL RESERVE SYSTEM
SUBCHAPTER A— BOARD OF GOVERNORS OF 

THE FEDERAL RESERVE SYSTEM
[Reg. Z; Docket No. R-0094]

PART 226—TRUTH IN LENDING
Application of Certain Requirements to 

Credit Card Plans Involving Transaction- 
By-Transaction Billing and Imposition of 
No Finance Charge

AGENCY: Board of Governors of the Federal Reserve System.
ACTION: Final rule.
SUMMARY: This interpretation ofRegulation Z indicates the provisions ap­plicable to certain two-party credit card plans in connection with which the card issuers bill their customers in full on a transaction-by-transaction basis, rather than on an account basis using periodic statements, and in connection with which no finance charge is imposed. These credit card issuers are subject to the Act and Regulation Z because the Fair Credit Billing Act amendments ad­justed the definition of “creditor” to im­pose certain requirements upon all card issuers even though those requirements are generally applicable only to open end creditors. The Board is directed to apply those requirements to such card issuers “to the extent appropriate.” This inter­pretation indicates which of the require­ments are appropriate for such card issuers.
EFFECTIVE DATE: August 17, 1977.
FOR FURTHER INFORMATION CON­TACT:

D. Edwin Schmelzer, Chief, Fair Credit Practices Section, Division of Consum­er Affairs, Board of Governors of the Federal Reserve System, Washington, D.C. 20551, 202-452-2412.
Discussion: Section 103(f) of the Truth in Lending Act, as implemented by § 226.2(s) and (x) of Regulation Z, re­quires all credit card issuers to comply with certain provisions even though those provisions are generally applicable only to creditors of open end credit plans. Certain two-party credit card plans im­pose no finance charge and bill for pay­ment in full on a transaction-by-trans- action basis, rather than on an account basis using periodic statements. This in­terpretation specifies which sections of the regulation should appropriately be applied to such credit card programs.The interpretation permits such card issuers to continue sending bills in the form of invoices or other statements to each customer for each transaction in which the card is used. It does not re­quire that the card issuer convert to a periodic billing statement which involves

the maintenance of an account for each customer.The interpretation requires such card issuers, prior to the first transaction in which the card is used, to disclose any charges (other than a finance charge) which relate to the deferral of payment by use of the card, such as a late payment or delinquency charge (8 226.7(a)(6)). The card issuer is required to make dis­closures regarding any security interest which may be retained (5 226.7(a)(7)). The card issuer is also required to provide the statement of rights and responsibili­ties under the Fair Credit Billing Act prior to the first use of the card (§ 226.7(a ) (9)).The interpretation does not require a disclosure regarding minimum payments (§ 226.7(a)(8)), since the only types of credit cards considered herein are ones which require payment in full for each transaction at the time of billing.The interpretation does not require such card issuers to disclose the “previ­ous balance” (8 226.7(b)(1)(D), the amounts of “payments” and “credits” (§ 226.7(b) (1) (iii), or the closing date and “new balance” (8 226.7(b) (1) (ix )) Those disclosures relate mainly to sys­tems which periodically bill their cus­tomers on an account basis and do not appear to be germane to the type of sys­tem under consideration in this interpre­tation.The requirements to provide an identi­fication of each transaction (8 226.7(b) (1) (ii)) and to provide an address for receipt of billing error inquiries 8 226.7(b) (1) (x )) apply to such systems. The interpretation permits the card issuer to comply with those sections by placing the relevant information on the invoice or other statement sent to the customer for each transaction.The provisions requiring the card is­suer to send a periodic statement at least 14 days prior to the end of a “free period” (8 226.7(b)(2)) are also not applicable to such credit card systems, since there are no finance charges imposed by such credit card systems and, consequently, no “free periods.”The interpretation permits the card issuer to make use of the exceptions from the general requirement that all disclo­sures appear on the front of the periodic statement (8 226.7(c)). All references to a “periodic statement” in 8 226.7(c) arc to be read to indicate the invoice or other statement sent to the customer for each transaction.This interpretation requires the card issuer to send the statement prescribed by § 226.7(a) (9) to each customer on a semiannual basis (8 226.7(d)). However, the interpretation Dermlts the card issuer to comply with that section by sending the statement required by 8 226.7(a) (9)

within the time periods provided in 8 226.7(d) (i.e., two times during a 12 month calendar period provided that the statments must not be sent less than five or more than seven months apart in order to be considered “semiannual”) , or by sending either the statement pre­scribed by 8 226.7(a) (9) or the statement prescribed by 8 226.7(d)(5) with every invoice or other billing statement sent to its customers.The timing of-this disclosure is to be computed without reference to billing cycles and periodic statements, which do not exist in such programs. Conse­quently, if the card issuer decides to give the statement semiannually instead of with every invoice, this interpretation permits sending the statement only to those customers who receive a trans­action invoice during the chosen months.This interpretation requires the card issuer to notify customers of changes in terms (8 226.7(f)). However, since there are no billing cycles or periodic state­ments used in such plans, customers must be notified of changes in the terms of the plan 15 days prior to the date the change is to be instituted, rather than 15 days prior to the first billing cycle in which the change is to take place. Addi­tionally, the interpretation requires ad­vance notice only of those types of changes in terms which, if undertaken by open end creditors generally, would require notice to all customers prior to imposition of the change on the cus­tomers’ accounts.The interpretation exempts the af­fected card issuers from complying with the requirements which call for prompt crediting of payments (8 226.7(g)), un­less the plan includes the possibility of the imposition of a specific charge for late payment, delinquency, or default.
The interpretation applies the pro­visions regarding crediting and refund­ing excess payments (8 226.7(h)) to such credit plans. However, compliance with those requirements may be achieved by such credit card issuers by accounting for the amount received in excess of the required payment by a credit memorandum or other reasonable means rather than by crediting to our account. Since no periodic statement is required for such systems, this inter­pretation requires the card issuer to no­tify the customer of the existence of an excess payment, unless a refund is sent within 5 business days of its receipt.The card issuer is required to comply with all relevant portions of 8 226.13, re­garding credit card requirements, except 8 226.13(k) which is inapplicable to two- party credit card systems generally.The interpretation requires the card issuer to comply with the error resolu­tion requirements of the regulation
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(§ 226.14. However, the interpretation provides that all references therein to a “periodic statement” should be read to indicate the invoice or other billing statement for the relevant transaction. All actions referenced in § 226.14 with regard to correcting and adjusting a cus­tomer’s account are permitted to be taken by issuing a refund or new invoice to the customer, or by other appropriate means consistent with the purposes of the section. Since there are no accounts to be adjusted, and no periodic statement upon which any such adjustments can be reflected, this change in the regula­tion’s requirements with respect to this type of credit card is deemed necessary for the purposes of the Act and regula­tion.It should be emphasized that this in­terpretation applies only to two-party credit card issuers that bill on a trans­action-by-transaction basis and impose no finance charge. It applies only in those transactions in which the card issued by that credit card issuer is used. It does not apply to other types of card issuers, such as those that use a cumulative ac­count billing system, even if no finance charge is imposed.Pursuant to 15 U.S.C. 1602(f) and 15 U.S.C. 1604, the Board hereby adopts the following interpretation of Regula­tion Z.
§ 2 2 6 .7 0 9  A pplication o f  lim ited  require­

m ents to card issuers which b ill cus­tom ers on  a transaction-by-transac­
tion  basis.

It has come to the Board’s attention that 
certain credit cards are Issued, the card Is­
suer and the seller being the same person or 
related persons. In connection with which no 
finance charge Is Imposed and customers are 
billed In full for each use of the card on a 
transactlon-by-transactlon basis by means 
of an Invoice or other statement reflecting 
each use of the card. No cumulative account 
which reflects the transactions by each cus­
tomer during a period of time, such as a 
month, Is maintained.

Section 103(f) of the Act requires all credit 
card Issuers to comply with certain provi­

sions, even though those provisions are gen­
erally applicable only to creditors of open 
end credit plans, and requires the Board to 
apply these provisions to all card Issuers "to 
the extent appropriate.” The question arises 
as to which of those provisions, as Imple­
mented by this Part, appropriately apply to 
such card Issuers.

Such card Issuers may bill customers on a 
transactlon-by-transactlon basis and need 
not maintain a cumulative account for each 
customer for which a periodic statement 
must be sent.

Prior to the first use of the credit card, 
the card Issuer shall provide the customer 
with a statement setting forth the disclo­
sures required by § 226.7(a) (9) and, as ap­
plicable, 5 226.7(a)(6) and 5 226.7(a)(7). 
The disclosure required by 5 226.7(a)(6) 
shall be limited to those charges that are 
or may be Imposed as a result of the deferral 
of payment by use of the card, such as late 
payment or delinquency charges. Such card 
Issuers need not provide the disclosure re­
quired by 5 226.7(a) (8).

The disclosures required by 5 226.7(b)(1) 
(1), (111) and (lx) need not be given by such 
credit card issuers. The requirements of 
5 226.7(b)(1)(H) and 5 226.7(b) (1) (x) are 
applicable to such card Issuers, and compli­
ance may be achieved by placing the reaulred 
disclosures on the Invoice or statement sent 
to the customer for each transaction. Sec­
tion 226.7(b) (2) does not apply to these 
credit card Issuers.

The provisions of 5 226.7(c), including 
those which permit certain required dis­
closures to be made other than on the front 
of a periodic statement, shall apply. All ref­
erences to the "periodic statement” in 5 226.- 
7(c) shall be read to Indicate the invoice 
or other billing document sent to the cus­
tomer for each transaction.

The provisions of 5 226.7(d) shall apply 
to such credit card issuers. Compliance there­
with may be achieved (1) by mailing or de­
livering the statement required by 5 226.7 
(a) (9) to each customer who receives a 
transaction Invoice during a one-month pe­
riod chosen by the card Issuer which meets 
the timing requirements of 5 226.7(d) (2), 
(3), and (4); or (2) by sending either the 
statement prescribed by 5 226.7(a) (9) or the 
statement prescribed by 5 226.7(d) (5) with 
each Invoice sent to a customer.

The provisions of 5 226.7(f) apply to these 
credit card Issuers, except that (1) notice

of the change in terms shall be given at 
least 15 days prior to the date upon which 
the change takes effect, rather than 15 days 
prior to the beginning date of the billing 
cycle In which It takeis effect, and (2) the 
card Issuer need notify cardholders In ad­
vance of only those changes In terms which. 
If undertaken by creditors of open end credit 
plans generally, would necessitate notice to 
all customers prior to Imposing the change 
on their accounts.

The provisions of § 226.7(g) shall apply to 
such credit card Issuers If the credit card 
plan includes the possible Imposition of a 
specific charge for late payment, default, or 
delinquency. Otherwise, they do not apply 
to such credit card Issuers.

The provisions of 5 226.7 (h) shall apply 
to such credit card Issuers, except that all 
requirements to credit amounts to an ac*- 
count may be complied with by other rea­
sonable means, such as by a credit memo­
randum. Since no periodic statements are 
provided or required for the credit card sys­
tems subject to this Interpretation, a notice 
of excess payment should be sent to the 
customer within a reasonable period of time 
following Its occurrence unless a refund of 
the excess payment Is mailed or delivered 
to the customer within 5 business days of 
Its receipt by the card issuer.

The card Issuer shall comply with all the 
provisions of 5 226.13, including 5 226.13 (1) 
and (J) to the extent that they are appli­
cable to the credit card plan, except that 
5 226.13(k) Is Inapplicable.

The card Issuer shall comply with the 
provisions of 5 226.14, as applicable. All ref­
erences In { 226.14 to the “periodic state­
ment” shall be read to Indicate the invoice 
or other statement for the relevant trans­
action. All actions referenced In { 226.14 
with regard to correcting and adjusting a 
customer's account may be taken by Issuing 
a refund or a new Invoice, or by other ap­
propriate means consistent with the pur­
poses of the section.

By order of the Board of Governors of the Federal Reserve System, August 17, 1977.
Theodore E. Allison,

Secretary of the Board.

[FR Doc.77-24576 Piled 8-24-77;8:45 am)
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